In de Cloud

Wat noemen we nu allemaal “Cloud”?

IT infrastructuren zijn de laatste jaren behoorlijk veranderd. Voorheen waren we allemaal trots op onze computerruimte waar de systemen in stonden te zoemen. Tegenwoordig is de computerruimte in gebruik als opslag voor alles en nog wat, want de systemen staan “in de Cloud”. Nu worden aan de term Cloud nogal wat zaken toegekend. Maar over het algemeen kan het betekenen dat:

  • (1) de systemen fysiek staan opgesteld in een datacenter
  • (2) de systemen gevirtualiseerd zijn in een datacenter
  • (3) de systemen virtueel draaien op een IaaS platform 

Het verschil daartussen is dat optie 1 nog vaak je eigen dedicated systemen zijn die alleen ergens anders staan terwijl dit bij optie 2 dit niet zo hoeft te zijn. Uw systemen kunnen ook op een virtualisatieplatform draaien dat wordt gedeeld met een ander. 

Bij optie 3 moet men denken aan grotere providers die een “Infrastructure as a Service” platform toepassen om op basis van “pay as you use” dit beschikbaar stellen voor het huisvesten van uw systeem. Dit is altijd een gedeeld gebruik.

Omdat virtualisatie technologie steeds verder gaat en de mogelijkheden toenemen zien we dat niet alleen systemen gevirtualiseerd worden maar ook applicaties. Applicaties draaien dan in een zogenaamde “Container” die op een container platform komt te draaien. Hierbij is de schaalbaarheid van een applicatie optimaal. Indien nodig zetten we meerdere containers tegelijkertijd in voor één applicatie. 

Als laatste optie is daar dan nog Software as a Service (SaaS). Baruch heeft een scala aan applicaties die we in abonnementsvorm aanbieden naar onze eindgebruikers. Het meest bekende voorbeeld daarvan is momenteel Microsoft Office 365. Baruch heeft daar een veel sterker alternatief aan toegevoegd; KOPANO. Hierbij bewerkt men documenten via een webbrowser en worden de bestanden in een gedeelde Cloud opgeslagen. Bij vrijwel alle SaaS oplossingen is dat het geval.

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Twee redenen waarom men naar de Cloud gaat. Het verplaatsen van je serversystemen naar een datacenter is dan geen goede keuze. Het systeem en applicatie virtualiseren kan een oplossing zijn maar heeft een grens qua workload van de applicatie. Het gebruik maken van een IaaS platform bied al veel meer mogelijkheden. Men kan de workload schaalbaar maken waardoor systemen snel opgeschakeld of afgeschakeld kunnen worden. Hierdoor wordt het mogelijk om een toepassing optimaal bereikbaar te maken en te houden.
Een nog beter resultaat krijgt men wanneer de desbetreffende applicatie in een container gaat draaien. Resources worden dan automatisch op- en afgeschakeld binnen zeer korte tijd. Burstpieken kunnen dan eenvoudig worden opgevangen.